3 Password Manager Terbaik DiTahun 2021.

Anda mungkin menggunakan satu kata laluan untuk berbilang akaun kerana takut terlupa. Walaupun dengan pengurus kata laluan, anda boleh menggunakan kata laluan yang berbeza di semua akaun dan hanya perlu mengingat satu kata laluan utama.

Selain lebih mudah, keselamatan menggunakan kata laluan yang berbeza jauh lebih baik. Oleh itu, apabila satu akaun telah dirampas, akaun yang lain masih selamat.

Malangnya, memilih pengurus kata laluan terbaik untuk digunakan juga bukanlah perkara yang mudah. Lebih-lebih lagi, masing-masing pasti mempunyai kelebihan yang akan membingungkan anda.

Tidak perlu risau. Dalam artikel ini, kami akan memberikan cadangan untuk pengurus kata laluan yang boleh anda cuba dan pelbagai faedah menggunakannya. Ayuh, lihat sahaja penjelasannya!

 

APA ITU PASSWORD MANAGER? 

Pengurus kata laluan adalah alat untuk menyimpan semua kata laluan akaun anda. Bermula dari kata laluan e-mel, media sosial, aplikasi e-commerce, m-banking, dan seumpamanya.

Pengurus kata laluan tersedia dalam bentuk pelanjutan penyemak imbas atau aplikasi yang dapat dipasang pada peranti anda. Boleh di komputer atau telefon pintar.

Sekarang, dengan pengurus kata laluan, anda tidak perlu takut lupa ketika anda membuat kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun. Selain itu, anda juga boleh membuat kombinasi kata laluan yang kompleks yang akan mengurangkan kemungkinan kata laluan anda ditebak oleh orang lain. Tidak mahu akaun anda disalahgunakan oleh orang lain?

Lalu, mengapa pengurus kata laluan begitu hebat untuk menguruskan kata laluan?

Anda boleh membayangkan bagaimana pengurus kata laluan ini berfungsi seperti peti besi. Semua kata laluan anda diletakkan di satu tempat dan dikunci dengan protokol yang sangat canggih bernama

Advanced Encryption Standard (AES) 256 bit.

Anda memerlukan satu “kunci” untuk membuka peti besi sebagai kata laluan utama yang anda tetapkan pada kali pertama anda menggunakan pengurus kata laluan.

Oleh itu, bukannya ingat setiap kata laluan di beberapa akaun, ingatlah kata laluan utama anda. Praktikal, bukan?

Bukan itu sahaja, setiap pengurus kata laluan mempunyai kelebihan yang menjadikan penyimpanan dan pengisian kata laluan lebih berkesan. Salah satunya ialah pengisian automatik (pengisian automatik)

Adakah semua pengurus kata laluan mempunyai satu? Dan, apa kelebihan pengurus kata laluan? Ayuh, bincangkan satu persatu!

3 Password Manager Terbaik DiTahun 2021.

Di bawah ini, kami akan memberikan beberapa cadangan untuk pengurus kata laluan terbaik yang boleh anda cuba.

1. LastPass.

LastPass adalah salah satu pengurus kata laluan perintis dengan lebih daripada 25 juta pengguna di seluruh dunia. LastPass dapat digunakan sebagai pelanjutan dan aplikasi penyemak imbas untuk Windows, Mac, Android, dan iOS.

Tarikan utama LastPass adalah banyaknya ciri dalam versi percuma. Anda boleh menyimpan kata laluan tanpa had, menyegerakkan dengan banyak peranti sekaligus, dan menambahkan keselamatan tambahan melalui cap jari atau imbasan wajah dengan Multi-Factor Authentication (MFA).

Yang paling penting, banyak ciri tidak menjadikan paparan LastPass kurang intuitif. Sebenarnya, anda boleh mengatakan bahawa versi pelanjutan mempunyai UI dan UX yang sangat baik. Sayangnya, paparan dalam versi aplikasi masih memerlukan penambahbaikan untuk menjadikannya lebih mesra pengguna.

2. 1Password.

Seperti LastPass, 1Password juga merupakan pengurus kata laluan perintis di pasaran. Bezanya, 1Password hanya tersedia dalam versi berbayar dengan percubaan percuma selama 14 hari.

1Password mempunyai beberapa ciri kuat yang dapat menjamin keselamatan kata laluan anda. Sebagai contoh, Menara Pengawal dapat memberitahu anda jika data peribadi anda bocor di dunia maya. Kemudian, terdapat Mode Perjalanan yang akan sementara menghapus data peribadi anda semasa dalam perjalanan sehingga lebih selamat jika peranti anda hilang.

1Password sesuai untuk keluarga yang memerlukan pengurus kata laluan. Tidak hanya menyokong sehingga lima ahli keluarga, anda juga bebas menguruskan hak peribadi, keselamatan keluarga, dan hak akses untuk setiap orang.

3. bitwarden

Bitwarden juga merupakan pengurus kata laluan yang tidak boleh dipandang rendah. Ciri standardnya cukup lengkap, mulai dari penyimpanan kata laluan tanpa had, penyegerakan pelbagai peranti, hingga penyimpanan kata laluan luar talian yang disulitkan.

Di samping itu, terdapat ciri lain yang sangat baik seperti kod OTP enam digit, 2FA, laporan kesihatan yang selamat, dan banyak lagi yang lain.

Bukan hanya dari ciri-ciri, pilihan versi Bitwarden cukup menarik. Selain menyediakan versi percuma, versi premium adalah salah satu yang paling murah.

 

Nah Segitu Dulu Yak:)

Sampai Jumpa DiNext konten:)

Jangan Lupa Ditranslate yak:)

 

Exit mobile version