Apa itu Permalink?

  • Share

Permalinks mungkin merupakan salah satu perkara paling asas yang sudah diketahui oleh pemilik blog atau laman web. Tetapi apa itu permalink dalam laman web? Sebenarnya permalink adalah kata lain untuk menggambarkan dan memendekkan alamat web atau URL. Ini adalah gabungan dari dua kata “permanen” dan “pautan” yang dimaksudkan untuk menjadi alamat web yang tidak berubah.

 

Pautan kekal terdiri daripada dua bahagian, iaitu domain misalnya www (dot) yourdomain (dot) com dan siput mislany Contact. Semasa membuat halaman dan catatan WordPress atau Blogger dan platform blog anda, anda akan membuat permalink unik yang mewakili setiap halaman dan catatan. Sudah tentu, setiap catatan atau artikel akan mempunyai permalink yang berbeza bergantung pada tajuknya.

 

Lalu mengapa permalink penting? Pautan permalink akan membantu pembaca dan enjin carian, seperti Google, untuk memahami dengan lebih baik tentang halaman atau siaran anda. Sebaliknya, halaman atau siaran anda lebih cenderung berada di kedudukan dalam hasil carian yang relevan dan pembaca lebih cenderung mengkliknya ketika muncul di hasil carian. Maksudnya, dengan mengandaikan bahawa maklumat itu betul-betul sesuai dengan jenis maklumat yang mereka cari.

Memahami Apa itu Permalink
Pautan permalink adalah pautan ke entri blog individu. Pautan ini adalah kependekan dari permalink. Ini adalah sebahagian daripada struktur pautan untuk blog yang bermaksud setiap catatan atau catatan akan mempunyai permalinknya sendiri. Blog yang mengandungi ribuan entri akan mempunyai ribuan permalink, iaitu satu untuk setiap catatan. Platform blog hari ini menghasilkan permalink secara automatik apabila catatan baru dibuat.

Permalinks telah wujud sejak permulaan blog. Konsep di sebalik itu adalah menyediakan pautan yang dapat ditandai, dikongsi dan dihubungkan dengan mudah. Anda boleh menghantar orang terus ke permalink tanpa perlu pergi ke laman utama laman web ini. Pada masa ini, permalinks juga senang dikongsi di media sosial, sering menggunakan URL yang dipendekkan. RSS feed juga menggunakan permalink untuk memberikan maklumat mengenai setiap siaran.

 

Cara Membuat Permalink Mesra SEO
Dalam membuat pautan permalink, anda harus mempunyai semua ciri URL mesra SEO. Amalan terbaik yang boleh anda cuba ialah:

Ia mesti dimulakan dengan https yang akan menunjukkan bahawa laman web selamat, yang bermaksud bahawa setiap maklumat yang dihantar antara penyemak imbas web dan pelayan web dienkripsi.
Pautan harus pendek dan deskriptif kerana pautan permalink harus pendek tanpa maklumat yang tidak perlu, tetapi pada masa yang sama, pautan permalink harus menerangkan tentang apa itu halaman.
Anda perlu memasukkan kata kunci SEO di mana kata kunci SEO adalah istilah carian yang pengguna taipkan di kotak carian enjin carian. Dengan memasukkan istilah-istilah ini dalam permalinks anda, anda memberi petunjuk kepada enjin carian mengenai kandungan halaman dan ini meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan kedudukan tinggi untuk kata kunci tersebut. Ini juga memberi pengguna petunjuk yang baik tentang apa yang diharapkan dengan mengunjungi halaman tertentu.
Kata dalam permalink mesti dipisahkan dengan tanda hubung kerana mana-mana perkataan yang membentuk permalink mesti dipisahkan dengan ‘-‘ dan bukan beberapa watak lain.
Pautan permalink adalah huruf kecil untuk mengelakkan masalah, semua huruf dalam permalink harus huruf kecil. Ini kerana sebilangan pelayan web melayan watak huruf besar secara berbeza.
Jangan memasukkan kata berhenti kerana ini adalah kata-kata umum yang tidak menambah nilai atau membantu dalam memahami kandungan sebenar halaman. Contohnya, perkataan seperti “a”, “the”, “on”, “dan”, “is”, “of”, “you” dan kata lain yang serupa.

Contoh Permohonan Permalink
Apa itu Permalink: Definisi, Cara Membuatnya, dan Contohnya

Permalink adalah ciri umum di laman blog, walaupun mungkin kelihatan berbeza bergantung pada platform blog yang digunakan. Contohnya, alamat URL khas untuk blog ialah www (dot) laman web anda (dot) com / blog.html

Manakala untuk blog mandiri yang tidak dikaitkan dengan laman web induk, alamat URL biasa akan kelihatan seperti www (dot) yourblogname (dot) com.

Dalam contoh pertama, pautan kekal yang menunjuk ke artikel blog adalah www (dot) laman web anda (dot) com / blog / your-first-blog-post.html.

Dalam contoh kedua, pautan tetap URL adalah www (dot) yourblogname (dot) com / your-first-blog-post.html.

 

Nah begitulah kira²,kalau kalian tidak paham dengan bahasanya, gunakan transalate:)

  • Share
wpDiscuz
Exit mobile version