Pengenalan HTML

  • Share

Bercakap mengenai HTML tidak hanya terhad pada maknanya. Anda harus mengetahui tali sekiranya anda mahir dalam bahasa markup ini. HTML bermaksud Hypertext Markup Language. HTML membolehkan pengguna membuat dan mengatur bahagian perenggan, tajuk, pautan atau pautan, dan blokquot untuk halaman web dan aplikasi.

HTML bukan bahasa pengaturcaraan, dan itu berarti ia tidak memiliki kemampuan untuk membuat fungsi dinamik. Sebaliknya, HTML membolehkan pengguna menyusun dan memformat dokumen, seperti Microsoft Word.

Semasa bekerja dengan HTML, anda menggunakan struktur kod mudah (tag dan atribut) untuk menandakan halaman web. Sebagai contoh, andaikan anda membuat perenggan dengan meletakkan teks tertutup di antara tag pembuka <p> Dan Penutup </p>

<p>Aku Ganteng Gak om? </p>
<p>Tentu saja gamteng :v</p>

Kesimpulannya, pengertian HTML sebagai bahasa mark up sangat mudah difahami walaupun untuk webmaster baru dalam bidang pembangunan web.

Bagaimana HTML Berfungsi?
Dokumen HTML adalah fail yang diakhiri dengan pelanjutan .html atau .htm. Sambungan fail ini dapat dilihat menggunakan penyemak imbas web apa pun (seperti Google Chrome, Safari, atau Mozilla Firefox). Penyemak imbas membaca fail HTML dan membuat kandungannya sehingga pengguna internet dapat melihat dan membacanya.

Biasanya, laman web rata-rata merangkumi sebilangan halaman HTML yang berbeza. Contohnya, laman utama, halaman ‘tentang kami’, halaman kenalan yang semuanya mempunyai dokumen HTML yang berasingan.

Setiap halaman HTML terdiri dari sekumpulan tag (juga disebut elemen), yang merujuk pada blok bangunan laman web. Tag ini membuat hierarki yang mengatur kandungan ke dalam bahagian, perenggan, tajuk, dan blok kandungan lain.

Sebilangan besar elemen HTML mempunyai tag pembuka dan penutup yang menggunakan sintaks .

Berikut adalah contoh kod dari struktur atau struktur HTML:

<div>
  <h1>Yogi Itu Gamteng</h1> 
  <h2>Yogi Itu Gamteng</h2>
  <p>No Debat! </p> 
  <img src="/" alt="Image"> 
  <p>Yogi Ganteng no debat <a href="https://example.com">hyperlink</a></p>
</div>

Elemen atas dan bawah adalah pembahagian mudah (<div> </div>) yang boleh anda gunakan untuk menandakan bahagian kandungan yang lebih besar.

Struktur HTML di atas terdiri dari tajuk (<h1> </h1>), sub-tajuk (<h2> </ h2), dua perenggan (<p> </p>), dan satu gambar (<img>).Perenggan kedua merangkumi pautan (<a> </a>) dengan atribut href yang mengandungi URL tujuan.Tag gambar mempunyai dua atribut, src untuk jalur gambar dan alt untuk keterangan gambar.

Pengertian Tag HTML dan Fungsinya

Tag HTML mempunyai dua jenis utama: tag tahap blok dan sebaris.

1.Elemen tahap blok menggunakan semua ruang yang ada dan sentiasa membuat baris baru dalam dokumen. Contoh tag blok adalah tajuk dan perenggan.
2.Elemen sebaris hanya mengambil ruang seperti yang diperlukan dan tidak membuat garis baru di halaman. Biasanya elemen ini akan memformat kandungan kandungan elemen peringkat blok. Contoh teg sebaris adalah pautan dan rentetan yang ditekankan.

Kelebihan dan Kekurangan HTML

Sama seperti perkara teknikal lain di dunia web, HTML juga mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Kelebihan:

Bahasa yang dituturkan secara meluas dan mempunyai banyak sumber dan komuniti yang besar.
Berjalan secara semula jadi di setiap penyemak imbas web.
Mempunyai keluk pembelajaran yang mudah.
Sumber terbuka dan percuma.
Bahasa markup yang bersih dan konsisten.
Piawaian web rasmi dipelihara oleh World Wide Web Consortium (W3C).
Mudah digabungkan dengan bahasa backend, seperti PHP dan Node.js.
Kekurangan:

Selalunya digunakan untuk laman web statik. Untuk ciri dinamik, anda boleh menggunakan JavaScript atau bahasa backend, seperti PHP.
HTML tidak membenarkan pengguna melakukan logik. Akibatnya, semua halaman web mesti dibuat terpisah walaupun mereka menggunakan elemen yang sama, seperti header dan footer.
Ciri baru tidak dapat digunakan dengan cepat di beberapa penyemak imbas.
Kadang-kadang tingkah laku penyemak imbas sukar untuk diramalkan (contohnya, penyemak imbas yang lebih lama tidak selalu dapat memberikan tag yang lebih baru)

Jadi … Apa itu HTML?
HTML adalah bahasa markup web utama dan ia berjalan secara semula jadi di setiap penyemak imbas dan dikendalikan oleh World Wide Web Consortium.

Jan lupa di translate yak:)

Dan Disini Gua Mau Pamit Yak:)

Assalamualaikum, sampai jumpa di next konten gua:)

  • Share
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments