Rekomendasi Software Edit Video Gratis

  • Share

Sama ada anda seorang amatur, YouTuber, atau penyunting video profesional, mencari perisian penyuntingan video terbaik adalah penting kerana ia akan menyokong kerja anda. Tetapi dengan begitu banyak jenis dan jenis perisian di luar sana, sukar untuk menentukan apa yang terbaik untuk keperluan anda.

 

Untuk membantu anda, berikut adalah beberapa cadangan untuk perisian penyuntingan video terbaik yang ada sekarang dan sering digunakan oleh banyak editor. Sudah tentu masing-masing mempunyai sesuatu yang berbeza untuk ditawarkan kepada penggunanya, jadi anda dapat menentukan mana yang paling dekat dengan kriteria anda untuk keperluan penyuntingan video.

 

Dari penyunting video yang merangkumi perisian penyuntingan video untuk sistem operasi Windows, Mac, Android dan iOS, jadi tidak kira alat apa yang anda gunakan, anda akan dapat mencari alat yang tepat untuk OS anda. Atau mungkin perisian ini bahkan dapat digunakan pada perangkat yang lebih kecil seperti telefon pintar. Lihat beberapa cadangan di bawah.

Rekomendasi Software Edit Video Terbaik dan Gratis

Terdapat banyak perisian penyuntingan berasaskan desktop yang tersedia untuk perniagaan yang ingin membuat video promosi profesional atau keperluan video peribadi. Kelebihan terbesar perisian penyuntingan video percuma untuk desktop ialah mereka cenderung mempunyai lebih banyak ciri daripada kebanyakan aplikasi penyuntingan video mudah alih. Sekiranya anda ingin mengedit video promosi dengan anggaran dan percuma, berikut adalah beberapa penyunting video untuk membantu anda mengedit kandungan lama untuk YouTube, laman web e-dagang anda, atau pelbagai platform lain.

Videopad
VideoPad adalah salah satu pilihan percuma yang hebat untuk sesiapa sahaja yang ingin membuat video berkualiti tinggi walaupun secara percuma. Dengan VideoPad, anda akan menemui semua jenis ciri mudah dan mudah digunakan seperti penyuntingan video 3D dan perpustakaan kesan bunyi untuk mencuba pelbagai komposisi dan gaya video. Anda boleh mengedit video anda dengan kesan khas, hamparan, teks, dan peralihan, serta penyesuaian warna dan kesan bunyi. Kemudian eksport semua video siap anda ke YouTube, Facebook, Google Drive dan peranti mudah alih lain dengan cepat dan mudah.

Cuma kelemahan editor ini adalah mungkin terlalu sederhana untuk penyunting video lanjutan, ia tidak mempunyai banyak ciri lanjutan seperti beberapa perisian penyuntingan video percuma yang lain. Tetapi dengan pilihan untuk menambahkan kesan cahaya, warna nada halus, dan hamparan teks dan gambar, ia menjadikannya penyunting percuma yang hebat. Mengenai ciri yang boleh anda harapkan dari editor ini:

Skrin terbina dalam berganda yang dipisahkan untuk melihat klip yang dipilih, satu untuk melihat urutan penuh dan untuk penyuntingan yang mudah dan intuitif
Peralihan yang telah dibuat dan disesuaikan untuk profesionalisme yang sempurna
Eksport pratetap untuk membuat fail video yang dioptimumkan dengan mudah untuk platform tertentu seperti Facebook dan YouTube dan kemudian menghantarnya terus dari dalam perisian
Perkongsian dan penerbitan media sosial untuk perkongsian video dalam talian segera
Perpustakaan besar peralihan video dan kesan visual untuk menyesuaikan video
Alat pengoptimuman video, seperti penstabilan.

DaVinci Resolve

Editor DaVinci Resolve menggabungkan penyuntingan 8K profesional, pembetulan warna, kesan visual, dan pasca produksi audio dalam satu alat pengeluaran. Keupayaan ini menjadikan editor ini sebagai pilihan banyak penyunting profesional untuk filem, rancangan televisyen, dan iklan. DaVinci membolehkan penyuntingan luar talian dan dalam talian, dan mesin main balik berprestasi tinggi menjimatkan masa semasa mengedit dan memotong, walaupun untuk format fail intensif pemproses seperti H.264 dan RAW. Ciri-ciri kompleks DaVinci Resolve mungkin terlalu luas untuk sesetengah pengguna, tetapi versi percuma sesuai untuk projek yang lebih kompleks. Ciri-ciri yang boleh anda andalkan dari editor ini yang juga memiliki versi berbayar premium adalah:

 

Garis masa berganda untuk navigasi, pemotongan dan pemangkasan pantas

Antaramuka trim khas yang memberi anda keupayaan untuk mengedit secara terperinci

Penyuntingan automatik pintar yang menyegerakkan klip audio dan visual untuk anda

Alat terbina dalam untuk kesan gambar-dalam-gambar, menetapkan semula masa, penstabilan, zoom dinamik, teks dan audio

Pengecaman wajah yang mengesan wajah dalam klip anda dan secara automatik membuat sampah berdasarkan orang dalam setiap tangkapan

Perubahan kelajuan anggaran gerak berkualiti tinggi dan penukaran kadar bingkai untuk mempercepat klip dengan cepat dan realistik

  • Share
wpDiscuz
Exit mobile version