Apa Itu NOSQL ?

  • Share

Menguruskan pangkalan data tidak hanya dapat dilakukan dengan sistem pengurusan hubungan (RDBMS), anda tahu. Sekarang, anda juga boleh memanfaatkan NoSQL untuk menguruskan pangkalan data dengan lebih fleksibel.

Bukan hanya itu, banyak syarikat besar seperti Amazon telah beralih menggunakannya kerana lebih sesuai untuk pembangunan data mengikut kemajuan teknologi.

Jadi, apa itu NoSQL dan bagaimana ia berfungsi?

Kami akan membincangkannya secara mendalam dalam artikel ini. Bermula dari pemahaman, kelebihan, hingga perbezaan antara SQL dan NoSQL. Adakah anda ingin tahu? Ayuh, lihat penjelasan berikut!

Apa itu NoSQL?
NoSQL bermaksud Bukan Hanya SQL. Sistem pengurusan pangkalan data ini tidak berkaitan. Ini bermaksud bahawa NoSQL dapat menguruskan pangkalan data dengan skema yang fleksibel dan tidak memerlukan pertanyaan yang kompleks.

Dengan pendekatan ini, NoSQL mempunyai skalabilitas yang tinggi untuk dapat berkembang mengikut keperluan data yang ada. Tidak hairanlah, pengurusan pangkalan data dianggap paling sesuai untuk diproses bahkan data besar yang selalu berubah.

Pelbagai syarikat besar seperti Facebook dan Google juga memanfaatkan NoSQL dalam perniagaan mereka. Sebabnya, NoSQL mempunyai kemampuan untuk menyokong aplikasi web masa nyata yang sedang dibangunkan.

Bagaimana pengurusan pangkalan data ini sangat berguna? Ini kerana disokong oleh pilihan pelbagai jenis pangkalan data yang dapat digunakan sesuai keperluan.

Jenis Pangkalan Data NoSQL
Secara umum, pangkalan data pada NoSQL dapat dibahagikan kepada empat jenis, iaitu:

1. Nilai kunci
Pangkalan data jenis ini menyimpan pangkalan data dalam pasangan kunci / nilai dalam bentuk jadual hash sederhana. Jadi, ia sesuai untuk anda yang ingin menyimpan banyak data tanpa menggunakan pertanyaan yang rumit semasa anda ingin memprosesnya.

Dalam nilai kunci, setiap kunci adalah unik, sementara nilainya boleh menjadi JSON, BLOB (Binary Large Objects), rentetan, dan sebagainya.

Beberapa pangkalan data nilai-kunci yang popular adalah Redis, DynamoDB, dan Riak.

2. Berdasarkan lajur
Berbasis lajur (juga dikenal sebagai lajur lebar) adalah sejenis pangkalan data NoSQL yang menyimpan data dalam lajur. Jadi, berdasarkan lajur sangat sesuai untuk SUM, COUNT, AVG, MIN, dan pertanyaan seperti itu.

Kelebihan utama NoSQL berasaskan lajur adalah kelenturan lajurnya. Setiap lajur tidak terikat pada lajur lain. Jadi, anda bebas menukar lajur apa pun tanpa mempengaruhi yang lain.

Beberapa pangkalan data berdasarkan lajur yang popular adalah HBase, Cassandra, dan Hypertable.

3. Berorientasikan dokumen
Pangkalan data jenis ini menggunakan data yang mengandungi sepasang kunci dan nilai yang disimpan dalam dokumen dalam format JSON atau XML. Nilai di sini boleh berupa string, nombor, booleans, tatasusunan, dan objek.

Bagi anda yang biasa dengan JSON, anda pasti akan melihat persamaan struktur yang digunakan oleh jenis NoSQL ini. Struktur ini berbeza dengan jadual hubungan gaya SQL yang mempunyai baris dan lajur.

Dengan pendekatan ini, anda tidak perlu mengetahui lajur terlebih dahulu seperti di SQL. Sangat fleksibel, bukan? Tidak menghairankan bahawa jenis pangkalan data berorientasikan dokumen ini banyak digunakan untuk CMS, platform blogging, analisis masa nyata, dan aplikasi e-dagang.

Beberapa pangkalan data berorientasikan dokumen yang popular adalah Amazon SimpleDB, CouchDB, dan MongoDB.

4. Berasaskan grafik
Berbasis grafik adalah sejenis pangkalan data NoSQL yang memberi tumpuan kepada menyimpan hubungan antara entiti. Entiti ini disimpan dalam bentuk nod, sementara hubungan antara entiti dikenali sebagai tepi.

Berasaskan grafik sangat sesuai jika anda ingin mencari corak yang saling berkaitan antara satu sama lain dalam data. Oleh itu, jenis pangkalan data ini biasanya digunakan untuk media sosial, pengesanan penipuan, dan data spasial.

Beberapa pangkalan data berasaskan grafik yang paling popular adalah Neo4J, JanusGraph, dan InfiniteGraph.

Kelebihan NoSQL
Berikut adalah beberapa kelebihan NoSQL berbanding pangkalan data hubungan:

1. Skalabiliti Lebih Mudah dan Lebih Murah
NoSQL mempermudah “skala.” Kaedah skalabiliti ini membolehkan anda menambah pelayan awan dan menyambung ke kelompok pangkalan data dengan mudah.
Oleh itu, anda tidak perlu membeli perkakasan baru yang lebih canggih dan lebih mahal untuk menangani lonjakan data. Mesra poket cantik, bukan?

2. Menyimpan Banyak Data tanpa Mengorbankan Prestasi
Adakah anda tahu bahawa NoSQL dapat menyimpan banyak data sekaligus tanpa mengorbankan prestasi? Ini berlaku kerana mudah untuk “skala” pada bila-bila masa mengikut penjelasan kami sebelumnya.

Oleh itu, apabila terdapat lonjakan data, anda boleh menambahkan pelayan secara bebas untuk menampung beban secara merata. Ini adalah salah satu sebab banyak syarikat besar menggunakannya.

3. Fleksibiliti Tinggi yang Menyokong Beberapa Jenis Pangkalan Data
NoSQL adalah pengurusan pangkalan data yang sangat fleksibel. Tidak hanya menyokong empat jenis pangkalan data, NoSQL juga mampu menyimpan data tidak berstruktur, separa berstruktur, dan berstruktur.

Ini bermaksud bahawa anda lebih fleksibel dalam menguruskan pangkalan data, baik mengikut keperluan anda dan juga mengikut data yang anda miliki.

Katakanlah, data anda masih bervariasi dan berkembang, jadi anda tidak perlu repot merancang skema jadual pada awalnya seperti SQL.

4. Lebih Mesra Pembangun
Menguruskan pangkalan data memang merupakan kemahiran wajib bagi pembangun. Walaupun pekerjaannya tidak mudah, dengan bantuan NoSQL prosesnya dapat lebih mudah. Kenapa? Berikut adalah beberapa sebab:

Anda tidak perlu menulis pertanyaan SQL yang semakin rumit ketika data bertambah.
Data dalam NoSQL boleh berbentuk JSON atau XML yang pastinya lebih dikenali oleh pembangun.
Anda dapat memaparkan data dengan cepat tanpa perlu membuat skema berterusan.
Terdapat banyak pangkalan data NoSQL yang sumber terbuka dan percuma. Oleh itu, anda dapat menjimatkan wang sekiranya anda ingin mencuba pertandingan terlebih dahulu.

Nah sekian terimakasih 🙂
Jangan lupa translate Jika tidak mengerti dengan bahasa nya:)

Byby:)

  • Share
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments